Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2012 17:12 - УРОЦИ ПО ЧОВЕЧНОСТ
Автор: georgibogdanow Категория: Изкуство   
Прочетен: 4204 Коментари: 9 Гласове:
19

Последна промяна: 14.05.2012 17:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Споделям по-долу една история, главният герой на която има за прототип един мой бивш съсед. Историята може да бъде прочетена и от следния линк:  club50plus.bg/style/names/2816-uroci-po-chovechnost.html


УРОЦИ ПО ЧОВЕЧНОСТ

 

В кооперацията, в която живея, всичко напомня на отминалото време. Инкасатори са ми споделяли, че стигнат ли до блокове като нашия, им се изправя косата, в случай, че не разполагат с ключ, понеже звънят до премаляване на звънците долу, а няма кой да им отвори входната врата. Живеят предимно възрастни хора, някои не чуват добре, бавноподвижни са и понеже няма система за отваряне отгоре, трябва някой да слезе до долу. С годините все по-малко са хората, които имат физическата възможност да го сторят. Четири етажа сме, но за много възрастен човек дори два са непосилни при липсата на асансьор. Много апартаментите са и запустели.

Но все още има обаяние тази кооперация, понеже възрастните хора разчитат на добрата стара кухня, завещана им от техните баби и предпочитат да си сготвят, да усетят това как едно ястие се приготвя от самите тях и се случва пред очите им, вместо да разчитат на полуготови храни. Не експериментират с нови продукти в лъскави етикети, най-малкото понеже не могат да разчетат ситните букви... а и не се доверяват на непознатото. С време разполагат, не бързат за никъде и това е причината в подобни порутени блокчета така често да мирише на дом и на забравени аромати от детството, каквито е изключение да усетиш в по-нова кооперация, населена с по-млади хора.

Пред блока имаме две пейки, на които през топлите месеци излизат по-възрастните хора и това е единственото време, през което виждам повечето от тях. През зимата изобщо не се показват – кой им пазарува изобщо не знам. Вероятно техни деца идват през седмицата, виждал съм и коли от социалните служби. Помня как преди десетина години се изнасяха и столчета, понеже пейките бяха тесни да поберат всички желаещи да поседнат. Постепенно столчетата станаха излишни, а миналото лято и само едната пейка беше достатъчна. Сега през зимата отново не виждам никой от тях и само по тъжните вести на входната врата долу  разбирам за това, че някой ни е напуснал завинаги. Входната врата е тяхната „стена”, тяхната черна „социална мрежа”, на която се качва информация за тях от скърбящите близки.

Над мен живее бай Добри – усмихнат и весел човек, при все своите 80 години. Той е емблема за входа, а и за блокчето ни. Винаги готов да ти помогне, да ти услужи, той е човек, за когото често може да се чуе позабравеното иначе определение „има златни ръце”. Трябва ли нещо да се поправи, можеш да отидеш, да му позвъниш за съвет, а той ще си вземе куфарчето с инструменти уж само да премери и да посъветва, а след това ще започне да ти показва как трябва да стане, правейки въображаеми движения, а след това направо ще започне да го поправя, ако не се изисква някакъв предварително закупен материал.

Някои съкооператори малко злоупотребяваха с това, бай Добри вероятно го усещаше, но усмивката му не слизаше от лицето, беше си все така доволен да бъде полезен. Беше живял с идеалите си човек, който и до днес отказваше да се промени. Правеше всичко за добрата дума, пари никога не вземаше за нищо

Наложи му се да пусне наематели в дома си. Живееше съвсем скромно, но жена му постоянно лежеше по болници и бяха нужни пари за лекарствата й. Имаха син, но явно и той не разполагаше с достатъчно средства, а внуците им бяха студенти. Дойде една наемателка - сравнително млада жена, лекарка уж била, не говореше много. Само след три месеца вече я нямаше, изчезнала без да се обади с два неплатени наема, а когато му дойде сметката за телефона се оказа, че висят неплатени близо хиляда лева.

Чух за случая от съседката, разправяше го долу до входната врата, та се бяха събрали още няколко човека. Един съсед коментираше, че е трябвало да си отваря очите повече, плю си в пазвата и отмина, а съседката до мен се вайкаше, че имали уговорка днес бай Добри да й оправи бравите вратите преди да дойдат гостите – не се затваряли добре, а сега заради тая работа щяла да им се провали уговорката.

Качих се горе при моя съсед, звъннах и влязох, викайки го силно по име – той никога не се заключваше. Заварих го сам  да седи на масата, с гръб към вратата на хола – гледаше навън през прозореца. Обърна се, очите му бяха зачервени, явно беше плакал. Отидох при него, казах му да е спокоен, хората го обичат, парите не са всичко, сам го е казвал, а той се обърна и ми рече:

- За парите ми е тежко, понеже са ни нужни, но за друго ми е по-тежко. Цял живот вярвах в човешкото у човека, показвах доверие и добро. Не съжалявам, че съм живял така. Но през последните години се оказа, че онова, в което съм вярвал, го няма. Мислиш, че не виждам ли... А най-страшно е човек да загуби вярата си, понеже с нея губи и всичко онова, за което се е борил през целия си живот.  

Казах му, че не е прав, понеже с примера си е поставял светъл печат върху  всичко, което е правил и върху всички, с които го е срещал живота. Погледна ме, но не знам дали ми повярва. Нищо, утре ще му го кажа отново. Дотолкова му беше чужда гордостта, че му беше трудно да повярва, че е имал някакъв принос за някого. Наричаше целия си труд по къщите на хората „дреболийки”, а не разбираше всъщност, че това бяха истински уроци по човечност.

                                                         Георги Богданов Г.









Тагове:   вяра,   човечност,   живот,   доброта,


Гласувай:
19



1. georgibogdanow - ...
14.05.2012 17:23
Не помня да съм писал първи коментар под свой текст. Исках само да благодаря на всички онези, които продължават да посещават блога и да ме подкрепят или насърчават по един или друг начин в нещата, които пиша, дори и когато не е ясно кога ще прочета коментарите им или личните им съобщения. Посещаването на един блог не следва да е нещо самоцелно - радвам се само тогава, когато вярвам, че написаното има някакъв смисъл за онези, които го посещават.

Повечко ангажименти ми се стовариха, но се надявам след юни да съм доста по-свободен и да мога повече да чета, а и да пиша. Поздрави на всички! Светът е по-прекрасен, отколкото ни се струва, въпрос на време е да го оценим по достойнство, вярвам в това :)
цитирай
2. dorichela - Тъжното е, че точно за хора като Бай ...
14.05.2012 17:52
Тъжното е, че точно за хора като Бай Добри не важи правилото, че каквото направиш, ти се връща.... Толкова добри хора има като него, а толкова много несправедливост....
цитирай
3. erato7 - Що за лекарка е била тази! Що за чо...
14.05.2012 19:07
Що за лекарка е била тази! Що за човек!
А бай Добри да не губи вярата в Доброто, защото то е в основата на живота.
Винаги много увлекателно разказваш, Георги! Благодаря!
цитирай
4. tota - Поздрави, Георги!
14.05.2012 20:24
По важното е, че с разказите си ни правиш съпричастни към нещата от живота, към човешкото. Доброто , добрината, човещината вече малко хора притежават. Твоят герой вероятно до края на дните ще продължи да живее, правейки добро...въпреки съмнението, което се е прокраднало ...

Благодаря ти! И не спирай да пишеш!!
цитирай
5. yotovava - Тоава са хора от друга епоха,
15.05.2012 17:46
и са на изчезване.
цитирай
6. makont - Светът наистина е прекрасен и трябва по-честичко да си го казваме.
23.05.2012 14:52
Със затворени очи не се живее. С добро сърце трудно се живее, на душата ти е леко, но мъката от неразбирането са големи. Такива хора като Бай Добри по-скоро ги вземат за глупаци, те не виреят в нашето общество, трудно ги приемат. Единствено ги използват, а след това никой не се сеща за тях. Това да правиш нещо без да търсиш благодарност е съвършенство, а ние сме несъвършени същества. Не благодарност, но поне искрица любов и признателност да виждаш в очите на хората, на които си помогнал. А повечето очи са празни. В тъжни размисли ме хвърли твоя разказ, но това е животът. Дано успеем да се променим. Хубави празнични дни!
цитирай
7. georgibogdanow - Благодаря на всички вас!
23.05.2012 18:17
Усмихнати празнични дни ви желая :)

Георги
цитирай
8. zvezdichka - Тези хора като бай Добри са злато!
27.06.2012 14:29
И затова е хубаво, когато човек ги срещне да може да ги оцени, да им каже една добра дума, да им се усмихне или поздрави. За съжаление ще стават все по малко в нашето забързано общество. Но твоя разказ отново ме разчувства. Толкова увлекателно разказваш!
Благодаря ти Георги!
цитирай
9. georgibogdanow - Звездичка,
27.06.2012 18:15
аз ти благодаря!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: georgibogdanow
Категория: Изкуство
Прочетен: 210947
Постинги: 31
Коментари: 478
Гласове: 4178
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930