Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.12.2011 17:17 - ДЯДО МРАЗ vs ДЯДО КОЛЕДА ;)
Автор: georgibogdanow Категория: Изкуство   
Прочетен: 10076 Коментари: 17 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Актуално ли е противопоставянето все още и на кого симпатизирате повече :) club50plus.bg/style/names/2123-dqdo-mraz-ili-dqdo-koleda.html

ДЯДО МРАЗ ИЛИ ДЯДО КОЛЕДА

 

Наближават новогодишните празници и някак отново се оказваме леко разколебани – какво очакваме от Дядо Коледа и какво помним от Дядо Мраз. И за двамата  се твърди, че пристигат с шейна, теглена от еленчета, само дето Дядо Коледа идва по-рано от Дядо Мраз. Не знам можем ли да упрекнем еленчетата на единия в несериозност или по-скоро трябва да търсим причината в това, че единият някога пътуваше с Москвич, а другият със западен автомобил - в случаите, в които еленчетата са били уморени.

Колкото до Снежанка, тя е част именно от мита за Дядо Мраз, не и от историята  за Дядо Коледа. Но дори и по времето на Дядо Мраз, Снежанка беше оставена на заден план, малко се говореше за нея, а по рисунките, макар и усмихната и красива, тя целомъдрено беше облечена от главата до петите с мантия. Сега снежанкоподобни какички ни се усмихват от почти всяка коледна реклама, много са и в повечето случаи изобщо не са топло облечени. По-скоро създават асоциации за момичетата, които изскачат от торта. През последните 20 години  все по-открито се заговори за Снежанка и сега всеки публично може да разкаже шега като тази, че да те посети тя с Дядо Коледа е добре, но още по-вълнуващо е посещение на Снежанка без Дядо Коледа. При Дядо Мраз подобни шегички, изказани публично, биха звучали скандално и вместо Снежанка на вратата ни по-скоро би почукал намръщен другар в синя униформа и с фуражка.

Колкото до Дядо Коледа, той си има само джуджета и елени. Снежанка не е част от неговата история. И това, че елените на Дядо Коледа си имат общоизвестни имена и са говорящи герои в толкова много филмчета и комикси, никак, ама никак не може да компенсира липсата на Снежанка. Поне за мъжката половина от човечеството.

Въпреки отсъствието на Снежанка от фабулата на неговата приказка, Дядо Коледа няма потиснат вид и непрестанно чуваме бодряшкото му подвикване „Хо-хо-хо”, което в комбинация със зачервените му бузи, създава асоциация за подпийнал човек, макар и добронамерен, който умее да се весели. При Дядо Мраз подобни волности нямаше. Останал ми е в главата като усмихнат, но доста по-сдържан човек. Вероятно винаги трезвен.

Асоциациите относно разкрепостеността на Дядо Коледа не спират дотук. Самото му име е в женски род. Случайно или не, откак посрещаме него, все по-често срещани  станаха нежните мъжки гласове, а и се роди смущаващата шега: ”Дано синът ти зет да ти доведе”.

Помня момента, в който Дядо Мраз беше поизместен от Дядо Коледа. В детските ни глави настъпи смут, но твърде за кратко, тъй като децата мислят практично, става ли въпрос за подаръци, а щом и двамата носят, какво пък толкова. Това се оказа истинска генерална репетиция  за годините, които предстоят и за вечния избор накъде да сме ориентирани стратегически - геополитически, културно и икономически. Ха да видим кой какъв подарък ни носи, за да преценим кого повече ще обичаме и на кого ще пеем песнички.

Стресът беше изцяло за родителите ни, понеже изведнъж се оказа, че трябва да са посредници в кореспонденцията до двама човека. Подобна роля е голямо изпитание за бюджета на всеки родител и аз искрено им съчувствам, още повече, че вече мога да преценя болезнено добре каква е била тяхната тежест.

Дядо Коледа днес говори по мобилен телефон, можеш лесно да му звъннеш, стига да му научиш номера, а Дядо Мраз в най-добрия случай е ползвал стационарен телефон и нямаше дори интернет, за да му потърсиш номера там. А дори и да го знаеше, можеше и да не го намериш вкъщи, в случай, че е излязъл или неговият дуплекс не си е затворил телефона (по-големите ще ме разберат). 

Задочната битка за влияние между двамата старци е може би първата битка за надмощие, която ни е касаела като деца и която е детският вариант на онова, което ни предстои да осмисляме като възрастни. Наблюдава се сериозна носталгия към  Дядо Мраз. Вероятно защото е бил част от най-съкровеното ни минало, а човек е болезнено привързан към онова, което му се е случило някога, игнорирайки минусите. Помним уюта и сигурността, която усещахме тогава (макар и с някои принципни изключения). Безценно и вълшебно чувство, което май сме позабравили... Колко спокойни играехме на гоненица до късна вечер... При това тичащите деца в околоблоковите пространства бяхме с пъти повече от гонещите се кучета, докато днес е точно обратното. Е, играчките на Дядо Мраз бяха някак недодялани и по-слабо технологични в сравнение с днешните. Дядо Коледа се оказа по-голям техничар и той е способен да ни донесе играчки, за които Дядо Мраз някога можеше само да мечтае. Но това го казвам сега, а помня как играчките от детството ни бяха за нас толкова прекрасни и истински... Съмнявам се днешните деца да могат да се зарадват така на нещо, както ние някога! Всичко се промени. Дори традиционните пощи са поизместени от виртуалната кореспонденция и в някои случаи петгодишните деца са единствените в семейството, които могат да пишат имейл на Дядо Коледа да им донесе подарък, тъй като никой друг от домашните им не знае как се включва компютърът. От възрастните се иска единствено да разберат какво е написано в имейла... Това е абсолютно необходимо, за да получат малчуганите подаръка си от Дядо Коледа, така че ролята на родителите си остава все така важна през всичките тези години. Имаше един хубав виц, че в живота на мъжа има 3 етапа. По времето на първия вярваш в Дядо Мраз. По времето на втория вече не вярваш в Дядо Мраз. А третият етап е, че ти си Дядо Мраз.

Помня, че Дядо Мраз носеше спокойствие, но и не беше особено щедър. Чакаше се на опашка буквално по цял ден, за да ти позволят да закупиш по един-два килограма портокали и банани, не повече. Тази негова пестеливост от своя страна допринасяше за социализирането на хората, понеже висенето по цял ден с толкова много народ водеше до чудесни запознанства и бе нещо много различно от това да си пишеш с други, застанал сам пред комютъра си, както е в днешно време. Помня как родителите ни победоносно донасяха бананите вкъщи, както се носи пленено вражеско знаме, и тържествено ги оставяха на масата, а ние със сестра ми ги разглеждахме с възхищение, макар, че често бяха зелени като краставици. След това родителите ми ги слагаха за една седмица до радиатора на топло, където „зрееха” под нетърпеливите ни погледи.

Казват, че по-малкият процент гледане на телевизор, сближава членовете в семейството и увеличава комуникацията помежду им. Някога програмите се брояха на пръстите на едната ни ръка и дори и да имахме дистанционни към телевизора, нямаше да са ни нужни. И докато сме на темата задушевна атмосфера в семейството, нещата понякога биваха доведени докрай, понеже се е случвало да бъде спрян токът и то навръх Нова година, така че стоенето на свещи привнасяше неотразим уют и романтика в   празничната вечер, докато пълнената пуйка изстиваше самотна и недоопечена в тъмната фурна на печката... а това са спомени за цял живот.

Но аз си го обичах Дядо Мраз, въпреки всичко. Подготвях си стихчетата за него с трепет и любов. В детската ми глава той беше истински и не бих могъл да го мисля с лошо. Има си своите предимства и недостатъци, както и всяко друго нещо. Не спирам да си давам сметка за много от тях. Нека всеки сам за себе си прецени какво му е донесъл Дядо Коледа, но и какво му е взел.

Умишлено не се спирам на това как са се появили образите на двамата старци, нито на останалите по-важни аспекти от наближаващите празнични дни. Който и от тях да предпочетем обаче, нека на тези празници да дадем път на вярата си в доброто и красивото. Понеже названията се менят, формите също, но истински важното за нас и за света е само  в сърцето ни и в това колко любов сме  побрали в него.  

                                                       Георги Богданов Г.







Гласувай:
16



Следващ постинг
Предишен постинг

1. martiniki - обичах си новите години, очакването им ми беше такъв празник
24.12.2011 09:57
развесели ме със спомена за бананите...у нас винаги имаше екзотични плодове, банани и мандарини, не съм се редила на опашки за тях по простата причина, че татко работеше в Булгарплод - така беше

а иначе на мен подаръците ми ги носеше първо Мечо Бедев-Ведев, защото много ревях и не исках да оставам в детската градина, нашите го измислиха за стимул, после плавно премина в дядо Мраз, а за дядо Коледа вече бях пораснала...но вярвам в чудото неизменно
цитирай
2. georgibogdanow - Мартиники,
24.12.2011 10:03
Била си с връзки, значи :)

Колкото до добрите старци, те се менят - било заради политически причини, било заради нещо друго, но е чудесно, че си запазила вярата и надеждата си - те нямат нужда от физически приносител, ако са истински.

Весели празници :)
цитирай
3. dorichela - За децата няма значение Дядо Коледа ...
24.12.2011 20:01
За децата няма значение Дядо Коледа или Дядо Мраз.... По едно време, когато се чудеха кой от двамата, стратегически си търсихме подаръци на коледа от Дядо Коледа, а на нова година от Дядо Мраз, така че всичко опира до интереси :) Имената са дребни подробности на прехода :) Всичко е от времето...... И ако през цялата година не сте сплотено семейство, няма как да сте такова и на Коледа... С телевизия, или без :)
цитирай
4. georgibogdanow - Мда, Дори,
25.12.2011 12:21
децата умеят да мислят практично :)

Весели празници!
цитирай
5. injir - Весели празници!
25.12.2011 19:57
Весели празници!
цитирай
6. georgibogdanow - Весели празници! Весели пр...
25.12.2011 23:54
injir написа:
Весели празници!


Весели празници и на теб, injir :)
цитирай
7. monaliza121 - Въпреки отсъствието на Снежанка от фабулата на неговата приказка,
26.12.2011 15:23
Честито Рождество Христово, Богданов!
Пожелавам ти във фабулата на твоята приказка да има много обич и топлина, да не липсват Снежанки и еленчета и най-важното бъди здрав!:))
цитирай
8. georgibogdanow - Монализа :)
27.12.2011 12:26
честито Рождество и на теб! Рождеството е много, много интимен празник и аз умишлено не го засегнах, а онова, с което го отбелязваме е нещо съвсем различно. Със или без Снежанки :)

Много хубаво пожелание, тематично при това. Благодаря ти! Здраве, топли моменти, споделени с любими и истински хора ти пожелавам аз, както и да ти се случи онова, което желаеш, а нещата, които те изненадват, да бъдат градивни!
цитирай
9. pumona - Честита Коледа, Георги!
27.12.2011 22:50
:)))))))) Ще се върна, да прочета!
цитирай
10. yotovava - Нова година беше празник на пържолите, фъстъците, бананите и портокалите.
27.12.2011 23:09
Разпускахме се, че и новогодишни програми гледахме, чат-пат добре събрани и извикващи усмивки по лицата ни.
Но мизерията си беше повсеместна.
И докато имаше Дядо Мраз, някак си и зимите бяха по-други :))))))))))))))


Хайде, весели празници!

Валя :)))))))))))))
цитирай
11. georgibogdanow - Честита Коледа, pumona, yotovava,
27.12.2011 23:34
добре сте дошли винаги, когато ви се прииска да наминете през блога ми, независимо дали само за да прочетете или и за да споделите нещо. И нека добрият старец, както и да се нарича той, да е мнооого щедър с вас :)

Георги
цитирай
12. makont - Когато мама ми каза, че няма Дядо Мраз,
28.12.2011 19:14
помня, че плаках през целия ден. А бях във втори клас. Явно много съм вярвала. И сега си го харесвам. Дядо Коледа ми е чужд, както Свети Валентиновите празници. Пък и колко хубави стихчета могат да се напишат и има за Дядо Мраз, римува се с час, мраз и т.н.Хубавите песнички от детството няма как да ги трансформирам за Дядо Коледа. А и Нова Година изглежда глупаво без подаръци. Поздрави и весели празници, може пък и Дядо Мраз да намине покрай нас(я как се римува)!
цитирай
13. georgibogdanow - Да, makont,
28.12.2011 22:09
и аз съм израснал с мита за Дядо Мраз и те разбирам напълно. На мен сестра ми ми каза, че Дядо Мраз не съществува - още помня този ден :).

Весело посрещане на новата година! И кой знае, докато вярват много хора в нещо, то не е загубено напълно :). Вяра в добрия старец, в различни божества и пророци... нека бъдем по-добри чрез вярата си и тя да не ни раздалечава от другия, а точно обратното. Понеже ако любов нямаме, за какво ни е всичко останало...
цитирай
14. thedarkangel1977 - дядо Коледа има и Баба Коледа. . . ама ...
29.12.2011 13:20
дядо Коледа има и Баба Коледа... ама тя е на заден план, както Снежанката на дядо Мраз...
изобщо за пореден път жената е на заден план, дори и в приказките. е, изключвам приказките за Кибритопродавачката, Пепеляшка, червена шапчица - там главния герой е в женки пол. :)
цитирай
15. georgibogdanow - Много станаха приказките и геро...
29.12.2011 16:31
Много станаха приказките и героите, а за Баба Коледа дори не бях чувал, още по-малко за това, че страда от второстепенната си роля, но приказките отдавна не са това, което бяха, така че отдавна нищо не ме учудва :). Поздрави!

цитирай
16. lotos16 - За много години, Георги!
01.01.2012 15:25
България е малка страна, винаги е клоняла към някоя голяма сила, така че Дядо Мраз от изток, дядо Коледа от запад. :)))) Дядо Мраз е побългарен Дед Мороз, но е скъп спомен от детските години. Можем да си спомним с носталгия за онези времена, но колелото на живота се върти... За себе си и за семейството въпроса съм решила по соломоновски . подаръци има за всички от сърце - и на Коледа, и на Нова година.
Здрава, успешна и вълнуваща година ти желая!
цитирай
17. georgibogdanow - За много години, lotos,
01.01.2012 20:32
чудесно си го казала... всичко :).

Радвам се, че те виждам. Надявам се всичко при теб да е наред и ти желая 2012 година да ти донесе много здраве и смисъл, както и куп приятни, запомнящи се за цял живот моменти!

Георги
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: georgibogdanow
Категория: Изкуство
Прочетен: 210890
Постинги: 31
Коментари: 478
Гласове: 4178
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930