Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.12.2011 14:25 - ШЕПА ЧИСТА СЪВЕСТ ЗАД МАСИЧКА ЗА ПРОДАН
Автор: georgibogdanow Категория: Изкуство   
Прочетен: 5183 Коментари: 16 Гласове:
17




Историята може да бъде прочетена и на следния линк: club50plus.bg/life/society/2026-shepa-chista-savest-zad-masichka-za-prodan.html

ШЕПА ЧИСТА СЪВЕСТ ЗАД МАСИЧКА ЗА ПРОДАН

 

Искам да разкажа една малко тъжна, но истинска история, случила се наскоро. В нея става въпрос за неписания нравствен кодекс, на който сме избрали да служим или не. Всичко това пречупено през темата за образованието. Но... едно по едно.

Главен герой в историята е  Николай. Завърши висше образование с отличен, специалност българска филология, а скоро след това се яви на конкурс за учителско място в езиковата гимназия в града, в който живееше. Спечели конкурса  безапелационно, изпреварвайки честно останалите близо 30 кандидата, разчитайки единствено на собствените си знания. Скоро след това  Николай започна работа. Учителства почти две години. Само за това време успя да спечели родители, ученици, колеги, имаше чудесен подход, разбиране и любов към предмета, която любов успяваше да предаде и на учениците си. Преди месец беше уволнен. В момента продава чорапи, шалове и шапки в неотоплен магазин и едвам свързва двата края. Ще стане дума и за това.

Учителската професия в днешно време е доста неблагодарна и едва ли казвам нещо ново. Трудно е да бъдат мотивирани децата да учат, трудно е да бъдат и контролирани. В цялата тази безидейна, хаотична и дори агресивна ситуация, учителите са се превърнали в мишени и дори в жертви. Те трябва да се справят освен с учебното съдържание и ежегодно променящите се изисквания, също и с всичко онова, от което родителите са абдикирали по отношение възпитанието на децата си. Повечето родители не подозират за собствената си абдикация и осъзнават резултата едва когато детето им застане наравно с другите деца и видимо има проблеми в учебния процес. Тогава родителите насочват цялата си агресия върху учителя, считайки него за главен виновник за това детето им да не е най-успяващото и примерното в училище.  Никой не търси грешката в себе си, далеч по-лесно е някой да бъде посочен. А никой учител, пък бил той и най-добрият, не може да компенсира първите най-важни години в живота на едно дете.

Не казвам, че учителите са безпогрешни. Напротив. Немалко от тях в днешно време не разполагат нито с човешкия ресурс, нито с мотивацията, нито с достатъчно добра педагогическа подготовка, за да реагират адекватно на все по-високите изисквания на динамично развиващата се училищна среда. Но колцина са онези смислени млади хора, които биха се заробили в училище в днешно време? Абсурдността на условията, в които се налага да работи един учител (включвам тук цялостната образователна система, вечно недоволните родители, възпитанието на собствените им деца и т.н.) са довели дотам хората с повече възможности да търсят начини за реализация, различни от учителстването. За щастие има изключения – хора, за които учителската професия е призвание и работят заради едно вътрешно удовлетворение и някакво архаично чувство за дълг към подрастващите, а и към самите себе си.

Николай бе един от тези хора. В момента той не работи като учител. Продава чорапи, шапки, шалове, ръкавици и др., но понеже собственикът на магазина, в който работи, пести от отопление, през студените месеци Николай стои с шапка  и с яке в помещението. Казват, че срамна работа няма, стига да е честна  и аз съм съгласен с това, но въпросът е как и защо човек с подобни качества като него, който може да бъде така полезен в агонизиращата ни учебна система, трябва да стои с посинели пръсти на ръцете и потропващ от крак на крак в магазин без отопление.

Един от учениците на Николай, на име Кирчо, произхождащ от доста заможно семейство, демонстративно отказвал да прочете дори ред по предмета, обосновавайки се с това, че баща му държи магазини в града, спонсор е на какво ли не, затова учителят ще му пише шестица – ще не ще. Въпросният младеж сутрин слизал от лъскав автомобил, който шофьорът нарочно спирал в двора на училището, за да може Кирчо да бъде виждан от всички. Николай се стремял наблюденията му върху учениците извън класната стая да не влияят върху начина, по който ги оценява. Той смятал, че всичко трябва да е прозрачно, честно и открито, затова съдел за учениците си само по техните знания, без да се влияе от други фактори. Да, обаче момчето отказвало да говори по предмета - не само по неговия - като надменно се присмивал на преподавателите в опитите им да му задават каквито и да е въпроси, свързани с учебното съдържание. Когато назрял въпросният конфликт с Кирчо, директорът на гимназията извикал Николай и му дал да се разбере, че Кирчо трябва да получи отличен. Всички други учители щели да си затворят очите. Директорът категорично не приемал никакви възражения и настоял Николай да отстъпи, ако не иска да си търси нова работа. Николай не можел да допусне, че ще прилага двоен критерий при оценяването на учениците си. Не знаел с какви очи ще ги погледне следващата година и как ще им говори за честност, дълг и нравствени добродетели като сам ще ги е погазил.

Написал двойка на Кирчо. На следващия ден директорът повикал Николай, бесен от случилото се. Станало ясно, че бащата на Кирчо е идвал и вилнял в директорската стая. Николай бил уволнен. Трябвало да си търси нова работа.

Гледам го как седи в магазина – млад човек, с чудесен потенциал като преподавател и като човек, с изключително отношение към литературата и жаден за работа, въпреки мизерните условия, които му предоставя днешното училище. В малкия град намирането на работа не е лесно нещо. Не знам и дали огорчението и обидата не са станали причина да се завре в тая дупка като продавач. На въпроса как издържа в това положение, той шеговито казва, че поне продава шапки и шалове, които може да ползва в краен случай на премръзване, а далеч по-лошо щяло да е да продава нещо, което не може да облече.

Питам се колко от нас биха взели неговото решение? Правилно ли е? Та нали по този начин се лишаваме от един чудесен преподавател и от това в крайна сметка страда цялото ни образование. Ако си беше затворил очите, останалите деца щяха да имат и понастоящем учител, който наистина щеше да им даде много. Вероятно всеки би имал различен отговор на въпроса, обосновавайки го със съответните аргументи.

Едно нещо обаче знам със сигурност – образованието е най-важното нещо за една държава и нищо хубаво не ни чака, ако най-светлите представители на будната съвест продават чорапи и шапки в мизерни, неотоплени помещения. Докато през онова време много от онези, които биха се навели във всяка една ситуация, учат децата ни.

                                                                        Георги Богданов Г.





        




Гласувай:
17



Следващ постинг
Предишен постинг

1. monaliza121 - Привет!:))
06.12.2011 19:14
Няма еднозначен отговор на въпроси засягащи неписаните закони. Човек постъпва според собствените си морални критерии. Всеки удар по достойнството на човека го променя, рядко към добро...
цитирай
2. lotos16 - Темата е разнолика, Георги...
06.12.2011 19:38
Аз съм майка на ученик и ме боли много за това, че образованието девалвира. Децата нямат мотивация, истинските учители - тези, които си обичат професията си, са на изчезване. А си личи, когато учителят си върши с желание работата - тогава учениците харесват предмета и научават много повече. И не ми остава нищо друго, освен в началото на учебната година да се моля синът ми да попадне на добри учители...
цитирай
3. georgibogdanow - Няма еднозначен отговор на въпроси ...
06.12.2011 20:06
monaliza121 написа:
Няма еднозначен отговор на въпроси засягащи неписаните закони. Човек постъпва според собствените си морални критерии. Всеки удар по достойнството на човека го променя, рядко към добро...

Съгласен съм с теб. Някои пък казват и дори се обосновават, че всичко е градивно... макар често да е неприятно, разбира се... Но дори и да е така, това не би следвало да ни прави търпими към нещата, които не можем да приемем, а е нужно да отстояваме онова в себе си, което считаме за стойностно от камбанарията на нашата крехка, често суетна същност.

Поздрави, монализа :)
цитирай
4. georgibogdanow - Привет, lotos,
06.12.2011 20:12
lotos16 написа:
Аз съм майка на ученик и ме боли много за това, че образованието девалвира. Децата нямат мотивация, истинските учители - тези, които си обичат професията си, са на изчезване. А си личи, когато учителят си върши с желание работата - тогава учениците харесват предмета и научават много повече. И не ми остава нищо друго, освен в началото на учебната година да се моля синът ми да попадне на добри учители...


Споделеното от теб е напълно в унисон с моя текст. Проблемът наистина е голям и се вижда от всеки, а май светлината в тунела е от фаровете на приближаващия влак.

Не съм те мяркал отдавна, радвам се, че се отби :). Пожелавам на теб и на сина ти да попаднете на добри учители - компетентни като педагози и смислени като хора!

Поздрави :)
цитирай
5. mona - Случи се така, че...
07.12.2011 13:37
Случи се така, че преди време упражнявах за кратко учителската професия и оттогава съм категорично убедена, че учители трябва да стават хора, които наистина чувстват призвание за това. А такива не се срещат често. Така че, жалко е, че на Николай се е наложило да избере нещо друго. Въпреки това бих му стиснала ръката за този избор. Да, труден е животът и времената не са леки, но ми се ще да има повече принципни хора, които отстояват себе си. Само така има някакъв шанс да се промени средата.
Поздрави! :)
цитирай
6. georgibogdanow - Здравей, mona,
07.12.2011 14:06
точно подобни мои размисли доведоха до това да опиша тази история. Замислих се, че не просто е добре да го направя, а че дори съм длъжен. Заради всички хора, изпаднали в подобна ситуация, били те учители или не. Съгласен съм с теб и за призванието, което е абсолютно задължително, както и за това, че промяната в средата идва от всеки един от нас.

Поздрави :)
цитирай
7. monaliza121 - Целта оправдава средствата
07.12.2011 14:44
Не винаги. Този чудесен преподавател, ако беше започнал да пише незаслужени шестици, вече нямаше да е "чудесен" нито в своите, нито в детските очи. Тъжно е, че неговите колеги са останали да учат децата, как се печелят шестици.
цитирай
8. georgibogdanow - Така е, monaliza,
07.12.2011 18:12
благодаря ти за споделеното, отново!

Хубава вечер :)
цитирай
9. анонимен - Защо пренебрегвате ролята на ди...
07.12.2011 23:10
Защо пренебрегвате ролята на директора в случая,та тя е решаващата!
Кой слага такива директори-плужеци на ръководни места?
Е,те, това предопределя цялата атмосфера и случващото се е логично.
цитирай
10. georgibogdanow - ponicka,
08.12.2011 08:32
всеки има право на мнение, дори и да не съвпада с това на другия. Лично моето е, че причината не е една, а е комплексна и многопластова.

Поздрави!

цитирай
11. yotovava - Твоят Николай е чудесен човек,
09.12.2011 17:07
и не е загубил най-важното за себе си - самоуважението.
Щом те е впечатлил, то значи донякъде е успял в отстояването си.
Работа ще си намери. Може би не веднага, но със сигурност.


Валя
цитирай
12. georgibogdanow - Да, yotovava,
09.12.2011 17:21
Чудесен човек е наистина... и аз му стискам палци! Не сме особено близки, не живеем в един и същ град дори, по-скоро имаме общи познати, но знам доста за него, какъв е, как мисли и усеща нещата, и как се е случила историята, която описах.

Благодаря ти, че сподели :)
цитирай
13. dorichela - Много малко хора биха взели него...
14.12.2011 23:39
Много малко хора биха взели неговото решение... Но съм сигурна, че е щастлив, задето не е пристъпил принципите си. А в страната на справедливостта, Николай щеше да е директор, а онзи галфон да продава чорапи...Но за жалост, истината е друга....
цитирай
14. georgibogdanow - А в страната на справедливостта, ...
14.12.2011 23:50
dorichela написа:
А в страната на справедливостта, Николай щеше да е директор, а онзи галфон да продава чорапи...Но за жалост, истината е друга....


По Коледа ставали чудеса, казват, но в случая - едва ли :). Стискам палци не онзи да продава чорапи, а Николай да съумее да се съхрани и да продължи достойно напред.

Поздрави :)
цитирай
15. dorichela - Георги,
14.12.2011 23:59
нали се сещаш, че никой не иска мислещи хора... Татенцето с пачките си мисли, че прави услуга на синчето, а идея си няма как го закопава... Но това са елементарните хора :)
цитирай
16. georgibogdanow - Да са живи и здрави, Дори :).
15.12.2011 11:42
Да са живи и здрави, Дори :).
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: georgibogdanow
Категория: Изкуство
Прочетен: 210940
Постинги: 31
Коментари: 478
Гласове: 4178
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930