Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2011 11:44 - Усмивката - форма или съдържание
Автор: georgibogdanow Категория: Изкуство   
Прочетен: 4323 Коментари: 12 Гласове:
20


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


Няколко думи за усмивката :)
club50plus.bg/style/horizons/1850-usmivkata-forma-ili-sadarjanie.html

УСМИВКАТА - ФОРМА ИЛИ СЪДЪРЖАНИЕ

 

Казват, че са необходими цели 43 мускула, за да се намръщим и само 17, за да се усмихнем. В природата на човека е да избира по-малкото съпротивление. Защо тогава намръщените хора около нас са като че ли повече от усмихнатите? Как точно по този така важен показател избираме по-трудното?

 Имаме толкова много причини да се усмихваме. Една японска мъдрост гласи „В усмихващо се лице стрела не пускат.” Прекарваме много време в приготовление за важна среща или тъжествено мероприятие, а ако говорим за нежния пол, това са не само  дрехи, обувки и аксесоари, но и гримове, прическа, маникюр и какво ли още не. Суетни мъже, задържащи се дълго време пред огледалото, също не липсват. Целта е да бъдем харесани, одобрени, привлекателни и в това само по себе си няма нищо лошо, стига да е смярка. Но често забравяме най-важното. Да вземем доброто си настроение с нас.  Може да не харесат облеклото ни, а прическата ни да им се стори странна, понеже вкусовете са толкова на брой, колкото са и хората, но в едно няма как да сбъркаме – усмихнатото лице е по-красиво от намръщеното. Това поне е сигурно. Може някой да се е облякъл като нас, но никой не би могъл да има нашата усмивка. Защо тогава забравяме да се усмихваме, а когато го правим, често не е естествено? 

Истинската усмивка не е просто гримаса и механично съкращаване на лицеви мускули – това би я направило изкуствена, лицемерна, протоколна... Далеч по-въздействаща е тогава, когато извира отвътре, когато цялото същество на човека се усмихва. В такива случаи усмивката сякаш струи от очите, от лицето и прави цялото присъствие на човека срещу нас светло и завладяващо. Понеже само истинските неща безпогрешно стигат до околните и отварят врати, пред които механичните ни жестове и мимики са безсилни.

Понякога неискрената и формална усмивка може да бъде дори плашеща. Когато бях дете, правех чести ангини, някои доста сериозни. Помня как  майка ми ме водеше на лекар (бил съм на около 4-5 г.) и как в един момент всички започваха да ми се усмихват и да повтарят колко голямо и смело момче съм. В такива моменти аз се  разплаквах, понеже знаех, че започнат ли всички в бели престилки като по команда да се усмихват по този начин, следва я инжекция, я някаква друга неприятна манипулация.

Позитивният човек е вътрешно усмихнатият човек. Той е добре приет от околните, често се усмихва и това е естествено проявление на него самия, а не добре трениран жест, използван според критериите на някакъв негов си вътрешен регламент. Познавам такива хора, умеещи с лекота да преминават между проблемите - плавно разгадават енигмите на делника, вместо усилно да се втренчват в тях, пробивайки ги с поглед.

Усмивката е най-доброто средство срещу голяма част от проблемите ни. С нея можем да дадем на света страшно много, без това да ни коства нещо. Можем да я раздаваше щедро, до края на дните си, без да се притесняваме, че нещо в нас ще се изчерпа. Нещо повече – тя е дар не само за околните, но и за нас самите, понеже посредством нея създаваме уют и за самите себе си.

Усмивката е и едно от нещата, които ни отличават от животните. При тях показването на зъбите съпътства агресивно поведение, представлява предупреждение, заплаха или поне това са думите, с които често назоваваме поведението им в подобни ситуации. Само при хората съществува усмивката като гримаса. Животните си имат своите жестове на добронамереност -  било то допиране на носове, махане на опашка и т.н., но усмивката е единствено човешко проявление. Виждал съм кучета, обучени от стопаните си да се „усмихват”, оголвайки зъбите си, но това е просто един подражателен жест и нищо повече. Аналогично на папагала, повтарящ думи, без да може да осмисли онова, което сам изговаря.

Има хора, които всячески се опитват да получат нашата усмивка. Ние често не ги забелязваме, защото сме заети да се стремим към усмивката на други хора. Всеки, който се е влюбвал, знае как усмивката от другия може да го топли дълго време, понякога години наред. Това превръща усмивката не просто в гримаса, а в мистичен код, мащабите на който надхвърлят емпиричните ни представи. Сещам се за дългогодишните дебати относно картината на Леонардо да Винчи „Мона Лиза (Джокондата)” и тайнствената усмивка на изобразената жена.

Животът на всеки от нас е просто лента или набор от снимки, метафорично погледнато. Какво ли би било върху тях да оставим усмихнат отпечатък, който не е следствие команда на фотографа „кажете зеле”, нито е само гримаса, която изкуствено задържаме до щракването на фотоапарата, така както се стремим да не премигване няколко секунди... От нас зависи каква ще е лентата на живота ни, която ще завещаем на вечността.

                                                     Георги Богданов Г.





Гласувай:
20



1. mona - А китайците казват...
12.10.2011 15:22
сутрин, преди да излезем от вкъщи, да се погледнем в огледалото и да се усмихнем. Така през деня всичко ще ни върви гладко и безпроблемно, защото ако не се погледнем, цал ден ще търсим себе си в света и няма да се открием.
С една широка и искрена усмивка от мен :)
цитирай
2. georgibogdanow - Привет, mona,
12.10.2011 15:48
интересно е това, което си написала. В изтока има за всекиго по нещо... особено ако разровим битаците и купчините продукти на новото време, за да открием под тях благодатните плодове и духовните търсения на древните жители, населявали тези земи.

Хубав ден и на теб :)
цитирай
3. yotovava - Най-великото оръжие за обезоръжаване
12.10.2011 18:43
усмивката :))))))))))))))))

Поздрав

Валя
цитирай
4. shtaparov - Стопанска сметка :))
13.10.2011 00:48
Мисля,че намръщеното състояние е част от "инфинитивната" форма на човека,а усмихнатото- от феноменалната. Сиреч- за нас е по-лесно и по-икономично да задвижим четирдесет и трите мускула,отколкото седемнайсетте... :))
цитирай
5. shtaparov - Всяка мъдрост се гради на основата на друга
13.10.2011 00:55
mona написа:
сутрин, преди да излезем от вкъщи, да се погледнем в огледалото и да се усмихнем. Така през деня всичко ще ни върви гладко и безпроблемно, защото ако не се погледнем, цал ден ще търсим себе си в света и няма да се открием.
С една широка и искрена усмивка от мен :)

Тази китайска мъдрост се датира лесно. Огледалото е открито в Европа /на Балканите/ много векове преди Христа. Минали са стотици години,докато технологията за производство на огледала стигне до Китай,и още стотици- докато китайците свикнат с употребата им и започнат да завързват мъдрости около тях. Значи: китаец предполага,Българин разполага.
цитирай
6. dorichela - Георги,
13.10.2011 01:03
понеже съм абсолютно съгласна колко важна е ИСКРЕНАТА усмивка, ти изпращам една такава :)
Безспорен факт е, че идва ли ни отвътре, това се забелязва...
цитирай
7. georgibogdanow - Dorichela, yotovava, благодаря за коментарите!
13.10.2011 09:23
Shtaparov, твоята "стопанска сметка" определено ме вкара в размисъл :)

Хубав ден и на тримата :)
цитирай
8. makont - "Мистичен код",
13.10.2011 12:14
това определение ми хареса. Който го разгадае ще живее с усмивка, сигурна съм, че е заложен във всеки от нас и не се иска много. Според мен и "усмихнатостта" се възпитава, както това, да не завиждаш, да се държиш добре с другите.... Малко сърце, малко душа и ЕДНА ГОЛЯМА УСМИВКА!
цитирай
9. georgibogdanow - Да, macont,
13.10.2011 12:30
напълно съм съгласен с теб, че се възпитава като възпитанието е преди всичко личностен процес, който всеки трябва да извърви сам за себе си... без да подценявам влиянието на околните, разбира се. Считам за най-важно, човек да е искрен със света и със себе си, все пак. Хубав ден :)
цитирай
10. kaprizna - Една есенна усмивка
14.10.2011 11:34
и от мен!
:-)
цитирай
11. martiniki - усмивката е
16.10.2011 16:18
щит и меч
цитирай
12. pumona - а мен понякога ме дразнят непрекъснатата усмивка по всяко време на деня и независимо от ситуацията - непременно до перманентно.
22.10.2011 14:08
:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: georgibogdanow
Категория: Изкуство
Прочетен: 210375
Постинги: 31
Коментари: 478
Гласове: 4177
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031