Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2011 10:35 - Докато чакаме края на света
Автор: georgibogdanow Категория: Изкуство   
Прочетен: 4761 Коментари: 17 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 


ДОКАТО ЧАКАМЕ КРАЯ НА СВЕТА

 

С всеки изминал ден наближава 2012 година и всички ние – волю-неволю – се оказваме въвлечени в темата, касаеща календара на маите и края на света. Все ще се случи да попаднем в голяма компания, в която някой с широкоотворени очи, трескав поглед и всепроникващ дъх ще ни убеждава как дните ни са преброени. Ако не наш познат, то ще го чуем в магазина, трамвая или в театъра на реда зад нас, непосредствено преди изгасването на светлините. А ако случи на скептичен събеседник, който продължава да клати неубедено глава – ще го слушаме и по време на постановката, а ароматът на прясно изяден дюнер ще продължи щедро да облива врата ни. И докато отпред на сцената героят прави в рими любовно признание на любимата си, екзалтирано паднал на колене, зад нас ще дочуваме настоятелен шепот: „Т’ва маите са голямо нещо, ама к’во ли да ти обяснявам на тебе.”.

Преживях описаната ситуация съвсем наскоро. 

Когато се заговори за очакването на края на света, се сещам за една история от Елин Пелин, в която се разказваше как се събрала комисия от важни и учени лица, за да реши въпроса по какъв начин да се подобри положението на народонаселението. Научавайки за всичко това, човекът от народа спрял да работи, само ядял, пиел и се излежавал, тъй като очаквал скоро да му бъде решено положението.

Тази история е знакова в много отношения, макар в случая да я разказах съвсем лаконично и не до края. Какво правим ние. Чакаме да ни се реши положението. Ама ако може да не участваме много-много, а да гледаме някак по-отстрани. Ядем, пием и работим, колкото да има какво да ядем и да пием. Не повече. Няма да се зорим сега я. Понеже 2012 идва и не си струва да се хабим излишно. Някак всичко го живеем като че ли сме отдалеч и сме за малко. За 1-2 години, не повече. Няма смисъл да се развиваме, да четем, да мислим, да инвестираме в сглавния си мозък, след като скоро ще ни бъде даден "шът даун". Чакаме.

Преди много години за общежитията в Студентски град казвахме, че стаите не са стаи за живеене, а просто тоалетни с чакалня. Така бяха наблъскани всички вътре, че не можеше да се свърши нищо, без да се сблъскаш с останалите няколко пъти, докато накрая не осъзнаеш, че трябва веднага да излезеш навън, след като минеш през банята. Стига преди това тя да бъде освободена от съквартиранта, от другия съквартирант, от гаджето му или от странния непознат субект, който си е объркал стаята след снощния запой и в момента драйфа върху тоалетната чиния, бършейки се след това с твоята хавлия. В някои бани излизаха и плъхове, но те също тактично изчакваха в дупката си, усетеха ли човешко присъствие. И изобщо  - голямо, повсеместно, и повсевидово чакане падаше около тези тоалетни.

Още тогава се питах дали животът на повечето от нас не е всъщност просто една тоалетна с чакалня. И нищо повече...

 Пораснахме, но чакането си остана. То сякаш се е превърнало в квинтесенция на цялото ни съществуване, в лайтмотив на безидейното ни глуповато взиране в бъдещето. Това е единственото, което умеем да правим добре, докато ставаме все по-незабележими и еднакви с дупката, в която сме се свили и от която безучастно наблюдаваме света с празен поглед, погълнати от тъпоумни псевдозабавления. 

Добре де, какво ще прави чакащият 2012, ако краят на света дойде по начина, по който някои си го представят и от небето примерно започнат да падат огромни огнени кълба? Ще подскача около всички лутащи се панически хора, победоносно блъскайки стиснати юмручета едно в друго и опитвайки се да надвика ужасените писъци на останалите с  „Казах ли ви, казах ли ви, ааааа”, докато го тресне и него нещо по главата и се простре и той на земята. Това ли ще е моментът на удивителния екстаз, който ще осмисли паразитното му и бледо присъствие през последните години?

Темата ми не е за онези, които пълноценно осмислят и претворяват себе си в настоящето всеки един ден, вместо бездейно и безцелно да се взират в бъдещето, очаквайки нещо. Не е и за онези, чиито човешки път е белязан от знака на плодотворна мисловна и духовна  активност и за тях всичко е най-вече смирено, осъзнато и целенасочено приготовление. Темата ми е единствено и само за тези, за които чакането се претворява в максимата „ден да мине, друг да дойде”. Понеже това вещае мозъци, по-гладки от билярдни топки.

Вероятно вселенски промени предстоят – такива винаги са се случвали, с нас или без нас, по-значими или не толкова, а ние сме просто незначителни прашинки във вятъра. Въпрос на време е. Вселената не е статична, но защо промените в случая непременно трябва да са лоши? Както и да е. В случая не искам да вземам отношение дали и кога нещо ще се случи – по този въпрос е писано много и тепърва ще се пише и говори още повече. Обсъждам единствено чакането, без да споделям собствената си гледна точка очаквам или не промени през 2012 г. – били те видими или такива от духовно естество, приятни или не съвсем. Ако изобщо ги има.

С всеки изминал ден тръпката се усилва. Неусетно така ще свикнем с чакането, че отсега си представям унилите физиономии на всички след като и ако  фаталната дата премине без нищо значимо да се случи. Следващият ден ще бъде като един гигантски понеделник за всички ни, осъзнали, че „ваканцията” е свършила и ще трябва да свършим цялата онази работа, която сме отлагали за след фаталната дата. Онзи досадник от банката пак ще продължава да ни звъни (а така се надявахме да не го чуем никога повече); шефът сигурно е прочел мейла, изпратен вечерта  преди датата, в който му бяхме написали, че е голям г.з и сега ще трябва да си търсим нова работа; лизинговите вноски за колата ще трябва да ги плащаме все пак; май трябваше да вземаме предпазни мерки с гаджето – преди малко ми звънна с новината, че ще ставам баща...

Едва ли и добрият старец с брадата ще успее да ни развесели в дните около Коледа и Нова година. Него толкова сме го чакали като малки, че отдавна не ни е интересен. Но няма страшно. Бързо ще си намерим какво да чакаме, сигурен съм. Важното е да се чака. Толкова е хубаво, нали... Племена и календари да иска човек... Пуканки пред телевизора също.

P.S. Продължение няма да има – недейте да чакате.


                                                                            Георги Богданов Г.

Материалът ми може да бъде прочетен и на следния адрес club50plus.bg/style/horizons/1778-dokato-chakame-kraq-na-sveta.html





Тагове:   календар,   край,   маи,   2012,   света,   чакане,


Гласувай:
16



Следващ постинг
Предишен постинг

1. yotovava - Вече няколко пъти чакахме края на света :))))))))))))))))
20.09.2011 10:45
Май третата световна беше планирана някъде 80-те години, после 90-те, 2000-та щеше да дойде :)))))))))
Докато чакам края на света, отгледах чудесни домати, сега в градината ми зреят праскови - късни са, а съм нависоко - но просто им се радвам като дете. И не мисля за 2012. Някак си не ми се вписва в предчувствията, а има още много книги да прочета и филми да изгледам и мелодии за изслушам.
Хубав ден от мен.
Валя
цитирай
2. dorichela - Докато чакаме края на света, може да ...
20.09.2011 11:01
Докато чакаме края на света, може да се наслаждаваме пълноценно на оставащото време, защото не се знае дали 2012 или 2052-ра... На кой когато му е писано.
цитирай
3. georgibogdanow - Здравей, yotovava,
20.09.2011 11:11
някои от плодовете и зеленчуците може би дори сме ги виждали в твоите снимки :). Снимаш чудесно!

цитирай
4. georgibogdanow - Здравей, Dorichela,
20.09.2011 11:12
подобни мисли ме водеха и мен при написването на материала. Благодаря, че се отби :)
цитирай
5. dorichela - Георги,
20.09.2011 11:14
при теб винаги е приятно да се отбия! :)
цитирай
6. sestra - За някои от нас краят може да дойде и преди това,
20.09.2011 15:39
и би могло да бъде най-тъжното чакане от всички възможни за хипотетичната 2012...
По този повод имам свое виждане като чисто и просто християнка - в тази цялата суетня къде остана мисълта за възкресението?
цитирай
7. georgibogdanow - Здравей,
20.09.2011 16:14
sestra написа:

По този повод имам свое виждане като чисто и просто християнка - в тази цялата суетня къде остана мисълта за възкресението?


Може би тук донякъде:) : " (Темата ми) Не е и за онези, чиито човешки път е белязан от знака на плодотворна мисловна и духовна активност и за тях всичко е най-вече смирено, осъзнато и целенасочено приготовление."

Съзнателно не исках да намесвам въпроса за вярата, понеже това е проблем, изискващ много отговорно и обстойно изследване, който оставям на теолозите, а личното си мнение не смея да натрапвам на околните. Не желаех да навлизам и в детайли, относно ЗА и ПРОТИВ 2012 и края на света изобщо. Поставих акцент единствено върху празното и глуповато чакане, независимо от пол, възраст, етническа принадлежност, независимо дали става въпрос за "вярващ" или "атеист" при все цялата условност на въпросните понятия.

Благодаря ти, че се отби и коментира :)
цитирай
8. анонимен - Трябва да живеем така, сякаш днес е последния ден, в който имаме шанса да се поправим...
20.09.2011 18:40
Това е. Времето е дар. От кого? Ако е от родителите ни, защо и те си отиват? Нали ни обичат, защо не ни дадат още малко време...
цитирай
9. georgibogdanow - "Трябва да живеем така, сякаш ...
20.09.2011 18:46
"Трябва да живеем така, сякаш днес е последния ден, в който имаме шанса да се поправим... "

Аз също споделям мнението ти безусловно! Благодаря, че се отби и коментира :)
цитирай
10. ufff - Колко удобно, нали - това, за края на ...
21.09.2011 04:36
Колко удобно, нали - това, за края на света)
цитирай
11. georgibogdanow - Колко удобно, нали - това, за края на ...
21.09.2011 08:49
ufff написа:
Колко удобно, нали - това, за края на света)


Да, за мнозина се е превърнало в алиби за какво ли не :)
цитирай
12. monaliza121 - В очакване на Годо
21.09.2011 10:18
"Винаги намираме нещо, за да си даваме вид, че съществуваме"

цитирай
13. georgibogdanow - "Винаги намираме нещо, за да ...
21.09.2011 11:10
monaliza121 написа:
"Винаги намираме нещо, за да си даваме вид, че съществуваме"


Много адекватен цитат е това. Поздрави :)
цитирай
14. pumona - Най-мразим да чекам!
25.09.2011 15:47
Ама ... случва се понякога де!
Поздрав сърдечен Георги!
цитирай
15. makont - Тогава да живеем живота си така, сякаш утре ще е последният ни час.
25.09.2011 17:04
Да дадем всичката любов на хората около нас, да помогнем на този, който има нужда от помощ, да кажем добра дума на страдащия, да прегърнем детето си или да научим урока по история с него, защото винаги нямаме време за това. Изобщо да живеем пълноценно, пък края нека си идва, рано или късно ще има край. Хубава неделна вечер!
цитирай
16. georgibogdanow - Ама. . . случва се понякога де! ...
25.09.2011 17:41
pumona написа:
Ама ... случва се понякога де!
Поздрав сърдечен Георги!

Поздрав и на теб :)
цитирай
17. georgibogdanow - Да дадем всичката любов на хората ...
25.09.2011 17:44
makont написа:
Да дадем всичката любов на хората около нас, да помогнем на този, който има нужда от помощ, да кажем добра дума на страдащия, да прегърнем детето си или да научим урока по история с него, защото винаги нямаме време за това. Изобщо да живеем пълноценно, пък края нека си идва, рано или късно ще има край. Хубава неделна вечер!

От онова, което съм чел в блога ти, знам, че думите ти са изстрадани, осмислени и истински. Благодаря, че сподели! Хубава вечер и на теб:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: georgibogdanow
Категория: Изкуство
Прочетен: 210965
Постинги: 31
Коментари: 478
Гласове: 4178
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930